Theoretical and Applied Economics
No. 2 / 2006 (497)
Schimbarea din mers
Se spune ca pentru a fi aceiasi trebuie sa ne schimbam mereu. Sunt momente in care schimbarea devine un mod de viata. Cati dintre noi, insa, isi pot asuma o noua conditie fara sa riste esecul? Sau abandonul?
O revista cum este ECTA inseamna schimbarea unei formule, veche de 13 ani, ce parea suficienta. Ba chiar ar fi fost suficienta pentru majoritatea celor ce apelau la ea. Si totusi ceva a impus schimbarea. Nevoia presanta de performanta judecata dupa criterii testate in lumea pentru care si performanta, alaturi de schimbare, devenise de cateva decenii un mod de viata.
Pare o fortare a lucrurilor sa vorbim de ce trebuie sa facem. Mai mult insa, fortam lucrurile si in directia cum trebuie sa facem. Si asta pentru un motiv mai mult intuit: ca fara sa ne impunem drept regula performanta, vom fi lasati deoparte.
Chiar imaginea noastra despre performanta are nevoie sa se schimbe. Fiind intr-o competitie globala, ne masuram cu ceea ce stiu si pot altii, mai ales cu cei ce s-au obisnuit sa fie castigatori pentru ca istoria i-a obligat sa performeze mereu.
Astazi s-a incins o dezbatere, subminata emotional, despre criteriile de atestare a performantei. Ca de fiecare data, astfel de dezbateri au efuziuni romantice: sa nu strice comoditatile sufletului. Or, criteriile de performanta intr-o lume a competitiei se adreseaza ratiunii si rationalului. Ele sunt stabilite, cum se spune, de cel mai indarjit cercetator si de cea mai buna practica. Sunt standarde ale modului inovativ de viata. Ele i-au ajutat pe ei sa ramana aceiasi (bogati la suflet) innoindu-se in privinta abundentei rezultatelor (devenind randamentali).
Un lucru trebuie facut urgent: sa inventam si noi mijloacele prin care sa dam proba performantei (ECTA asta se doreste!). Criteriile de performanta, oricat de corecte, nu reprezinta nimic fara vehicule de testare. Iar fara obisnuinta de a recurge la mijloace de testare a criteriilor de performanta se resuscita utopiile. Se intretine iluzia ca se poate performa fara randament. Adica sa se perpetueze ceva absurd: jocul fara reguli. Sa se improvizeze din nou impresionist si sa se reproduca iarasi subaltern.
Cat din cuprinsul noii reviste va reusi sa fie expresia schimbarii reprezinta o miza editoriala. La primele numere din noua serie – cum se poate constata din sumare – greul cade in raspunderea board-ului revistei. De aceea, atingerea acestei mize va arata atat performanta asumata editorial, cat si – mai ales – performanta devenita un mod de viata pentru cat mai multi confrati din invatamant si cercetare. Cel putin din acest punct de vedere, board-ul revistei nu vrea sa se simta singur. Indrazniti, sa trecem provocarea impreuna!
Tocmai pentru ca se poate si altcumva decat am fost obisnuiti, ECTA invita la etalonarea efortului nostru creativ in baza criteriilor de performanta. Si asta nu doar pentru ca ambitioneaza sa apara lunar si sa aiba editii semestriale in engleza. Va lansa si un sistem de clasificare tematica pentru o baza de date privind literatura economica romaneasca si de ierarhie a mijloacelor publicistice de testare a performantei.
Cumva, ne grabim sa mai putem fi noi insine. Procedeul nostru oportun: schimbarea din mers!
Contents
- European Level Test of Romanian Enterprise Governance
Niculae Feleaga
- Investment Patterns on Emerging Stock Markets
Adrian Zoicas-Ienciu
- Public Sector and Europeanization Challenges
Lucica Matei
- Credit Institutions Management Evaluation using Quantitative Methods
Nicolae Dardac
Bogdan Moinescu
- Financial Investment Services Regulation
Gabriela Anghelache
- Local Public Administration Reform. The Romanian Case
Tudorel Andrei
Marius Profiroiu
Mihai Turturean
- Unemployment in Romania. A Retrospective Study
Alina Badulescu
- Sistemic Approach – a Complexity Management Instrument
Vadim Dumitrascu
- Knowledge Society and the Communication Economy in Romania
Mihail Epuran
Alina Almasan
- Demographic Evolution in Romania – Convergence or Peripherisation?
Adriana Veronica Litra
- Macroeconomic Proportions and Corellations
Constantin Anghelache
Alexandru Isaic-Maniu
Constantin Mitrut
Vergil Voineagu
- Romania's Dilemmas in Perspective of EMU Integration
Cristian Socol
Aura Niculescu